Wanneer ga je naar een relatietherapeut ?

Wanneer ga je naar een relatietherapeut ?

Wanneer ga je naar een relatietherapeut ?


Redenen om het niet te doen

Je kunt natuurlijk denken, “laat ik het maar niet doen”. En het is logisch dat je er eerst samen probeert uit te komen.  Ja praat met je vriendinnen maar ieder heeft haar oordeel en eenzijdig advies.  Als het dus niet op deze manier lukt, dan is een neutraal iemand van buiten erg handig!  

Waarom wachten stellen met hulp?

Een deskundige relatietherapeut kan jullie nieuwe gezichtspunten aanreiken en helpen met anders communiceren en op elkaar reageren.  En als ik stellen vraag waarom zij zo lang gewacht hebben, dan zijn de redenen vaak: “Het ging toch wel weer en ik dacht lange tijd dat we er samen wel uit zouden komen. “ We hangen de vuile was toch niet buiten” “Dit moeten we toch zelf op kunnen lossen”. Ik was bang voor de reactie van mijn partner en dat het juist averechts zou werken, als ik het probleem te bespreken”. “ Ik was bang dat het teveel los zou maken, waardoor we juist uit elkaar konden gaan".

Aanleidingen om toch voor relatietherapie te kiezen

Als als ik vraag wat nu toch is de reden is om in relatietherapie te gaan?

“ Ik hield het gewoon niet langer meer uit”.  “ de aanleiding om hier te komen was een clash waarin het te ver uit de hand dreigde te lopen”. Omdat mijn partner verliefd is geworden op een ander”. 

De verwachtingen van relatietherapie

En als ik vraag wat ieders verwachting is en met welke hoop zij toch voor relatietherapie hebben gekozen?

“ We verwachten dat het ons gaat helpen om elkaar beter te begrijpen”. “ dat we niet meer van die clashes hebben”. Dat het dagen naar elkaar zwijgen nu eindelijk stopt”.  “Dat we beter leren communiceren”. “ Dat we elkaar weer kunnen vertrouwen”. “ Dat duidelijk is of wij wel door moeten gaan, of dat we met jouw hulp onze relatie echt verbeteren”. 

Voorkomen is beter dan wachten op een genezing die niet komt 

Genezing komt niet doordat de tijd zijn werk doet. In tegendeel, als je te lang wacht kun je elkaar juist kwijt raken. Veel mensen wachten te lang, met het risico dat de liefde in een lange slijtageperiode behoorlijk is gedoofd. Daardoor is het herstel van de relatie moeilijker, maar niet onmogelijk. Het is dan wel extra inspannining om de juiste brandstof te verzamelen om de pit weer in vlam te krijgen. Toch lukt het stellen om moed te vatten en inspiratie door de waardevolle herinneringen uit hun verleden, om hier uit te putten en hun relatie nieuw leven in te blazen. Zeker als je samen heel lang een warme en intieme relatie hebt gehad, dan hebben jullie goede kansen en kan de pit toch plots nog opvlammen. In relatietherapie werken we de dieper gelegen conflicten alsnog constructief uit in wat ieder nu van de andere wil. Zo zijn er stellen die hun relatie “reviseren” en hun relatie grondig herzien. Relatietherapie helpt ook om pijnlijke zenuwen en bloedende vaten te behandelen met de juiste bypasses en vaatoperaties, waarna het bloed weer de goede kant op kan stromen kan en alsnog de weg vrij maakt naar warme gevoelens van liefde.

Wat als je partner niet mee wil?

Als je partner persé een relatietherapie afwijst, dan is het zeker de moeite waard om voor jezelf te komen. Ik heb al menig stel geholpen door de vrouw alleen te zien. En vaak lukt het in een later stadium om je man alsnog te betrekken. Ondertussen coach ik jou wat jij het beste anders kunt doen om de relatie te verbeteren. Lees verder over Individuele relatietherapie

Waarom zou ik kiezen voor relatietherapie?

Het besluit om in relatietherapie te gaan is niet zomaar genomen en daar gaat een heel proces aan vooraf, soms van jaren. En het is logisch dat je heel goed afweegt of je dit doet en dan moet je nog een geschikte relatietherapeut vinden die met jou maar ook met je partner matcht. Maar de stellen die wél gekozen hebben voor relatietherapie hebben er zelden spijt van. Als ervaren relatietherapeut evalueer ik altijd de relatietherapie, onze samenwerking en de resultaten. En telkens ben ik  weer blij met verrast over wat stellen vertellen.

De reacties van stellen na relatietherapie.

Bij de afsluiting van de relatietherapie evalueer ik altijd hoe het proces verlopen is en wat stellen er mee opgeschoten zijn. 

“ Wat fijn was, dat we direct al zaken rustig uit konden spreken wat thuis absoluut niet mogelijk was”. De ruzies zijn over en we hebben geleerd om open en duidelijk te communiceren, dat maakt dat we elkaar beter zijn gaan begrijpen”. Ik heb het gevoel dat we weer samen de kar trekken”. “ Mijn gevoel voor hem is weer terug”. “ “Er wordt weer gelachen”. “Het klinkt misschien gek, omdat we toch gekozen hebben voor een scheiding, maar ik wil je toch bedanken dat dit duidelijk is geworden zodat we hier nu samen achter staan. En met jouw tip kunnen we nu (zonder vechtscheiding) straks als gescheiden ouders goed samenwerken”. “ Wij hebben als nieuw samengesteld gezin flink voor onze kiezen en nog steeds, maar we kunnen elkaar nu weer goed steunen en de ruis van onze exen en kinderen staan niet meer zo tussen ons in. We kunnen nu tenminste weer goed door met onze relatie”.


Heb je vragen over relatietherapie?

Stel ze gerust!

ik wil graag overleg
Wanneer ga je naar een relatietherapeut ? Leen Bokhorst relatietherapeut Perpectief Zoetermeer