Hoe voer ik een goed gesprek met mijn partner?

Hoe voer ik een goed gesprek met mijn partner?

lees effectief communiceren met je partner

1. Stel eerst je gespreksdoel

Wil je zijn/ haar advies, toestemming of gewoon je partner op de hoogte brengen van je besluit. Hoe belangrijk is het onderwerp en wat is dan de passende gesprekscontext? Wil je met je man over je kinderwens beginnen? Kies dan niet impulsief een doordeweekse dag, maar organiseer een weekend Parijs of een romantisch etentje. Houd tijdens het gesprek je doel goed vast! En stel altijd een wedervraag!

2. Kies de juiste timing

Stel geen belangrijke vragen als je man naar zijn favoriete tv-programma zit te kijken of aan het klussen is cq. je vrouw privacy wil en zich aan het opmaken is. Overval elkaar niet direct als je van je werk komt, maar verwelkom elkaar eerst met een kus en een hugh en met persoonlijke aandacht. Kondig eventueel aan 'Schat ik wil vanavond even wat met je overleggen. Hoe laat zullen we afspreken?' Geef de ander de tijd te anticiperen.

3. Verbeter eerst de gesprekstemperatuur

Heb je een partner die fysiek ingesteld is en graag aangeraakt wil worden? Haal hem/ haar dan eerst even met een zoen of maak een verleidelijk oogcontact. Warm elkaar eerst op!

4. Draai er niet omheen

Mannen reageren beter op concrete vragen dan op vage verhalen en gevoelens. Vrouwen willen graag een “opbouwend” gesprek.  Dus val niet direct met de deur in huis. Formuleer je gespreksonderwerp kort en duidelijk en wacht zijn/ haar reactie even af, of maak eerst contact kleed het juist met aandacht in. Betrek je partner bij je probleem of voorstel en vraag zijn / haar mening.

5. Ga verstandig met je emoties om

Reageer kalm en verstandig inplaats van emotioneel, want dit kan opgevat worden als chantage om je zin door te drijven. Laat merken dat je de vraag begrijpt, vat zijn /haar bedoelingen samen en maak rustig duidelijk hoe belangrijk jouw probleem is en dat je zijn / haar mening zeer op prijs stelt. Houd oogcontact of houd elkaars hand vast en zorg dat je niet tegenover maar naast elkaar zit. Gebruik je charme en blijf vriendelijk, ondanks de eerste weerstand van de ander. Onderhandel rustig en kom samen tot een constructieve oplossing!

6. Als het gesprek vast loopt

Sluit dan op vriendelijke toon en zonder verwijten af met de opmerking dat jullie er nu niet uitkomen, maar dat je er later graag nog op terug wil komen. En begin op een beter moment weer bij stap 1.

Succes!

 

Meer weten over de mogelijkheden van Relatietherapie?