In relatietherapie?... Ik ben toch niet gek! ...of toch zo gek nog niet?

In relatietherapie?... Ik ben toch niet gek! ...of toch zo gek nog niet?

Dit gaat er vaak aan relatietherapie vooraf: De vrouw kaart aan om professionele hulp te zoeken. De man zegt dat ze het zelf wel op kunnen lossen. Vervolgens wordt er niet meer gepraat.  En pas als de vrouw de gele kaart trekt, met de dreiging tot scheiding, pas dan komt de man toch maar mee.

Geen softe hulpverlener

Mannen kijken eerst de kat uit de boom, maar meestal komen we al snel aan de praat. En als ik vraag “Wat waren nu eigenlijk jouw drempels om hier te komen?", dan hoor ik regelmatig: “Ik was bang dat ik bij een softe hulpverlener zou komen die met ons meepraat, maar jouw stijl is tenminste recht toe recht aan en je draait er niet omheen. Dan weet ik tenminste waar ik aan toe ben.”

Hoe werkt relatietherapie?

Door mijn ervaring ben ik doelgericht en zijn we in het intakegesprek gelijk aan het werk. Ik heb een rustige benadering maar neem wel duidelijk de regie, waarbij ik jullie actief met elkaar in gesprek breng. De meeste stellen kunnen dan ook na het eerste gesprek met de nieuwe gezichtspunten en praktische tips direct aan de slag.

√ Ik benader jullie met open vizier en ben direct en 'to the point' zodat we jullie relatie verdiepen en jullie wederzijds begrip toeneemt. We zijn geconcentreerd aan het werk, maar er wordt ook gelachen en we werken vooral aan oplossingen. Want we gaan er geen drama van maken!
√ Ik geef spontaan feedback over jullie communicatie, geef ideeën en nodig jullie uit om hierop te reageren. En ik laat jullie spelenderwijs op andere manieren met elkaar sparren. Zo doe je snel succeservaringen op.
√ Ik creëer samen met jullie een open en gelijkwaardige sfeer, waarin alles gezegd kan worden. Want juist onze samenwerking is van doorslaggevende betekenis voor jullie succes.
√ We maken altijd een familietekening met jullie relatiegeschiedenis en wat jullie verbindt. We bespreken oude pijnpunten maar ook de goede herinneringen en eerdere successen.
√ Vaak vinden we logische verklaringen. Zoals verschillen qua afkomst. Of de nasleep van eerdere relaties die een nieuwe hechting in de weg staan. Of stressfactoren in jullie huidige leven waardoor de energie ontbreekt om echt met aandacht bij elkaar te zijn. Of jullie impasse heeft te maken met ieders levensfase en relatiefase.
√  Je hebt meningsverschillen bij een kind met gedragsproblemen. Dan help ik jullie met jullie opvoedvragen om er alsnog 'samen' uit te komen.
√ Verder help ik regelmatig 'vechtstellen' en werk met een de-escalatieprogramma zodat de relatie weer veilig wordt. Daarna pakken we de onderliggende problematiek aan. Dit werkt vaak al in enkele sessies zodat de heftige ruzies niet meer over de rand lopen waardoor je ook weer samen aan plezier toekomt. En de kinderen zijn er heel erg blij mee als de spanningen al snel minder heftig zijn.
√ We kunnen bespreken hoe de kinderen op jullie situatie reageren, wat jullie hen willen vertellen en wat niet. En we doen ook wel eens gezinsgesprekken als de kinderen duidelijk onderdeel zijn van jullie spanningen.
√ We kunnen vrij over seksuele problemen praten, immers intimiteit hoort bij een liefdesrelatie.


Als je je relatie wilt verbeteren, begin dan eerst bij jezelf

Mijn man wil niet mee komen, kan ik ook alleen komen?

Jazeker. Allereerst werk ik vanuit het principe 'als je je relatie wil verbeteren, begin dan bij jezelf'.  Vervolgens kijken we hoe jouw partner alsnog betrokken kan worden. Ik steun je daar actief in en we doen dit in goed overleg.

Reacties van stellen

“Het was een enorme opluchting dat we met jouw begeleiding elkaar weer gewoon uit konden laten praten, waardoor we elkaar nu beter begrijpen."

“We dachten dat het niks meer kon worden, maar met jouw hulp is het ons toch gelukt.”

Zie voor meer ervaringen de referenties op de site.

Hoe lang duurt een relatietherapie?

Gemiddeld zijn stellen na 5 tot 6 gesprekken klaar. En de meeste stellen die besluiten tot relatietherapie zijn succesvol.


Leen