Eerste hulp na kortstondig vreemdgaan of na een langdurende affaire

Eerste hulp na kortstondig vreemdgaan of na een langdurende affaire

Een affaire hoeft nog niet het einde van je relatie te zijn!

Ervaringen uit de dagelijkse praktijk van de relatietherapeut

Bij ongeveer de helft van de 100 stellen die ik jaarlijks ontmoet is de aanleiding een éénmalig seksueel contact met een derde maar vaak ook langdurende liefdesrelatie. Affaires die onverwacht worden ontdekt en vaak plots tot zeer heftige emotionele reacties lijden. Daarom probeer ik stellen altijd zo snel mogelijk de “Eerste hulp” te bieden. Vaak levert dit nieuwe gezichtspunten op en ontstaan er juist nieuwe kansen om je relatie verdiepen.

De oorzaken van een buitenpartner-relatie /vreemd gaan

De oorzaken van een buitenrelatie of buitenechtelijke relatie zijn zeer divers. Dit kan variëren van een onhandige impulsieve daad tot een langdurige buitenrelatie. Soms heeft het vreemd gaan niet zozeer te maken met de kwaliteit van de huidige relatie, maar meer met onuitgesproken wensen die in de relatie moeilijk bespreekbaar zijn en daardoor niet zo makkelijk vorm te geven zijn. De relatiecrisis geeft dan vaak alsnog een opening om je relatie te resetten. Alles staat ineens op losse schroeven, doorgaan of stoppen? In relatietherapie ontstaat de ideale ruimte om oprecht naar elkaar te luisteren en open te staan voor ieders wensen. Zo zijn vastzittende relatiepatronen nu ineens wél bespreekbaar! Een relatie-evaluatie waarbij je relatiegeschiedenis doorneemt, kan helpen. Waarom heb je elkaar ooit gekozen? Wat is ieders persoonlijke ontwikkeling en is de match nog goed genoeg om bij elkaar te blijven? In relatietherapie worden jullie goed begeleid om pijnpunten én wensen uit te spreken en je relatie opnieuw vorm te geven. lees meer over de het proces na een affaire en de hulp.

De eerste reactie na de ontdekking van een affaire

Nog steeds ben ik onder de indruk van de pijn en de ontreddering als gevolg van de ontdekking van de buitenrelatie met een derde. Je wordt overmand door ongekend heftige en tegenstrijdige gevoelens en reacties die je het gevoel kunnen geven dat je de controle over jezelf kwijt raakt. “ ik ken mezelf gewoon niet terug in hoe ik reageer, het haalt het slechtste in me naar boven”.  “ Ik ben vooral in de war met mezelf. Als onafhankelijke vrouw heb ik altijd gezegd dat ik hem de deur uit zou schoppen als hij vreemd zou gaan en nu wil ik alles doen om mijn relatie te redden”. Woede en angst kunnen elkaar grillig afwisselen. Ik noem dit "de Zaagtand" scherp en schiet emotioneel alle kanten op. Of ik hoor van stellen die verrast zijn over hoe zij na jaren weer intens vrijen en hoe intiem dit ineens voelt. Maar ook de ongekende haatgevoelens en wraak-fantasiën naar de derde. Bij veel heftige reacties help ik de schade zo beperkt mogelijk te houden met "damage control". Maar de meest heikele angst is wel de Vertrouwenskwestie. “Hoe kan ik hem/ haar ooit nog vertrouwen?”  “ Gebroken” vertrouwen. In de relatietherapie is hier volle aandacht voor en help ik je hoe de je samen de wonden goed kunt verzorgen zodat je met een realistisch vertrouwen verder kunt werken aan je relatie.

Hoe worden jullie geholpen?

De eerste opvang

Jullie krijgen zo snel mogelijk een eerste sessie om de "Eerste hulp" te bieden. Ik ben onbevooroordeeld en vang jullie allebei op in deze relatiecrisis en help jullie om ondanks alle emoties met elkaar op een constructieve manier in gesprek te gaan. Om elkaar vragen te stellen en om vrij je emoties te uiten en weer naar elkaar te luisteren. Ik bied een veilig gespreksklimaat, en houd de regie, corrigeer en bemoedig aan waar nodig. Ik help jullie te zeggen wat je op het hart hebt.

De relatie

Ieder stel heeft weer een eigen relatiecontext en geschiedenis. Daarom onderzoeken we de huidige ontwikkelingen in het licht van jullie relatiegeschiedenis en relatiestijl en hoe we de context van het vreemd gaan of de verliefdheid beter kunnen begrijpen. We praten over de gevolgen van de affaire en welke herstelwerkzaamheden nodig zijn om de hechting schade zo goed als mogelijk weer te herstellen. Of we werken de komende tijd aan de relatie impasse en wat ieder wil.

De derde in de relatie

Maar heel belangrijk is ook wat jij of je partner wil met de relatie met de derde partij.  Ben je er al aan toe om deze relatie te verbreken? En ben je al in staat om aan je relatie te werken? Of twijfel je omdat je nog zoveel gevoelens hebt voor de ander? Dit werken we grondig uit met respect voor ieders gevoelens en belangen. En als het kan dan komen jullie samen tot afspraken hoe je het best om kunt gaan met de derde in de relatie? Deze afspraken die jullie samen maken zijn moreel bindend. Als je zelf ook erg in verwarring bent over je keuze, dan kan een individueel gesprek prettig zijn. Ik help je gevoelens en gedachten te ordenen. Alles kan dan gezegd worden zonder je partner te kwetsen of te belasten met jouw dilemma. Zo kun je rustig uitzoeken wat je met deze relatie en met je eigen partner wil.  En voor de partner die die met zijn/ haar heftige emoties worstelt bied ik steun hoe je weer vertrouwen durft geven aan je partner die vreemd is gegaan.

De kinderen

Hoe graag je het ook wil, het is natuurlijk heel moeilijk om de kinderen buiten de invloedssfeer van jullie relatieprobleem te houden. Als je in een kwade bui je partner naar het kleinste zolderkamertje hebt laten vertrekken, of zelf een paar dagen bent weggeweest. Ik geef advies hoe je ieder kind het beste kunt opvangen passend bij de leeftijd en karakter.

De buitenwacht

Stel je woont in een klein dorp en iedereen kent jullie, je gaat iedere zaterdag naar de sportvereniging. Moet je je beste vriendin in vertrouwen nemen, maar zal zij dan het voor jou opnemen en je man alleen maar afkeuren of haar mond voorbij praten? Wat doe je met je ouders als zij het via een ander horen? Veel dilemma’s over wie je wél of juist niet moet informeren over jullie relatiecrisis. Mijn advies is op de eerste plaats “ Hou het klein” waar je dat kunt. Want anders heb je het straks druk met het allemaal uitleggen aan derden, terwijl je jouw energie nu beter kunt investeren in je relatie!

Praktische hulp bij de relatiecrisis

Een relatiecrisis door een affaire is ook een persoonlijke levenscrisis. Dan heb je hard iemand nodig die je duidelijkheid en structuur geeft zodat je de grip op jezelf weer terug krijgt en zodat de schade niet groter wordt dan hij al is en om de juiste beslissingen te nemen. Beslissingen op de korte termijn die geen onnodige schade geeft voor het relatie-proces wat je nu ingaat, om alles te kunnen doen wat nodig is om je relatie herstellen. En tegelijk de juiste acties als bouwstenen voor de langere termijn. Ik zeg wel eens “ Kalmte kan je redden”. en "Emoties en acties waar je later spijt van hebt zijn dom!"  Ik help je regie te houden over jezelf en de juiste dingen te doen die nu rust en overzicht geven en die niet later als een boemerang op jullie bordje terug komen. Nadat de relatie misschien allang hersteld is!

Ik bied duidelijke structuur en neem regie in de gesprekken. Dit is een commitment die ik van jullie nodig heb om mijn werk goed te kunnen doen. Ik help om emoties constructief om te buigen naar behoeften en wensen, zodat jullie direct aan het bouwen zijn. Gevoelens mogen er allemaal zijn, maar ik bewaak de grenzen, of het nuttig is én uit wederzijds respect. Zo help ik je deze verwarrende en overspoelende emoties te kanaliseren zodat deze ook de juiste betekenis krijgen en je in staat bent om helder te zeggen wat je wil en wat je nodig hebt.

Wil je meer weten over mijn methodiek bij een affaire?

Lees verder op Relatietherapie bij een Affaire.

Wil je snel hulp?

Ik help je direct met een concreet voorstel aan je partner

Ja ik wil graag direct overleg!