Autistische partner! blijven of weggaan?

Autistische partner! blijven of weggaan?

Autisme en het stille dilemma over de voortgang van de relatie!

Relatieproblemen bij Autisme in relatie en gezin

“ Mijn man komt thuis en trekt zich iedere avond helemaal terug in zijn schuur, Ik ga daarom maar op vaste tijden een kopje koffie brengen en vraag hem hoe het gaat en dan vertrek ik weer  snel”. “Soms ben ik dagen van streek omdat hij zomaar uit zijn dak gaat. Dit is moeilijk voor mij om te begrijpen, maar ook moeilijk om vol te houden”. "Mijn man zit de hele avond passief en stilzwijgend op de bank en als ik hem opzoek merk ik zijn schrik en ongemak en dan geef ik hem toch even snel een vluchtige kus om weer gauw naar de andere bank te verdwijnen, dan voel ik me zo alleen ”. Mijn man toont nooit interesse en vraagt nooit hoe ik me voel”. “Hij is zo chaotisch dat hij zelfs zijn to-do lijstje telkens weer kwijt is en dan moet ik voor de zoveelste keer zeggen wat hij moet doen”. 

De beleving van de partners mét Autisme

“Ik weet dat ik tekort schiet! Maar hoe kan ik het wél goed doen? Ik weet het gewoon niet. " ik vergeet telkens afspraken en reageer verkeerd op de kinderen, maar weet niet hoe ik dit beter kan doen. "Ik voel me vaak onzeker of ik het wel zie en het juiste wel doe, dit maakt me soms zo gefrustreerd, maar ik kan er geen kant mee op en dan explodeer ik". "Ik krijg te horen dat ik niet betrokken ben en is mijn vrouw telkens teleurgesteld". "Vrijen is wel fijn maar ook ongemakkelijk, maar ik vind het moeilijk om daar iets van te zeggen, maar ze merkt dit wel aan me. Hoe kan ik haar dan gelukkig maken?" " Of is zij  beter af met een ander?".

De positieve redenen om in de relatie te blijven

" Hij wil het zo graag goed doen” en ik hou zielsveel van hem”. Zijn eigenheid is zo vertrouwd”. We doen toch heel fijne dingen met elkaar en we komen er toch altijd wel uit”. De kinderen weten inmiddels stilzwijgend wel hoe papa is en kunnen daar goed mee om gaan”.

Hoe houd je de balans tussen je relatie én je persoonlijke behoeften?

Het valt niet mee om telkens op eieren te lopen voor de harmonie en dat het allemaal op rolletjes loopt in het gezin. Overal op letten en alles regelen is vaak zwaar. Weer op een conflict of een ontkenning afstevenen. Om dan voldoende aan je trekken te komen en je eigen leven goed door te laten gaan, maar toch een goede relatie te onderhouden, dat valt niet mee.

Blijven of afscheid nemen?

Als ik vrouwen individueel spreek dan hoor ik vaak hun twijfel. Het valt ook zeker niet mee om te leven met een man met Autisme. En soms zie ik vrouwen individueel om eerst te onderzoeken wat de relatiemogelijkheden zijn en wat zij zelf willen. Vaak komen we dan tot relatietherapie. “ Want dan heb ik het in ieder geval een maximale kans gegeven” vertelde een vrouw mij in vertrouwen. En jazeker het is de moeite waard dit te proberen. En als het niet lukt dan kun je goed gemotiveerd afscheid nemen óf je kunt samen veel beter doorgaan met de tools die we tijdens de relatietherapie proefondervindelijk ontdekken.

 lees ook eens verder over Autisme en over Relatietherapie bij Autisme. Wil je gewoon eens een oriënterende sessie voor jezelf? lees dan verder over Individuele relatietherapie.

Heb jij vragen over je relatie met Autistische partner?

Ik geef je graag een eerste advies

Ja ik wil graag overleg!
partner met Autisme? Vraag professionele hulp en krijg antwoord op je vragen.