Relatieproblemen bij jonge gezinnen | Leen Bokhorst senior relatietherapeut

Relatieproblemen bij jonge gezinnen | Leen Bokhorst senior relatietherapeut

Jonge stellen, tussen de liefde en de turbulentie in

Een nieuwe baan, een carrièrestap met overuren, een verhuizing, verbouwing, je eerste kind. Het jonge gezin is dan een logistiek hoogstandje waardoor er weinig tijd en aandacht voor elkaar overblijft. Het vraagt een soepele afstemming en de bereidheid om de gaten samen dicht te lopen. Hoe voedt je dan je relatie nog?

Achterstallig onderhoud in de relatie

Zelfs als je samen een goed gesmeerde huishoud-machine en efficiënte wasstraat voor je kinderen hebt gevormd, dan nog kan er veel fout gaan in je relatie. INstrumenteel loopt het op rolletjes maar emotioneel kun je elkaar in die drukken jaren kwijt raken. De aandacht voor elkaar verslapt en je seksuele relatie zakt af of daalt tot een dieptepunt. Gebrek aan intimiteit en aandacht voor elkaar kan je behoorlijk chagrijnig maken. Het gemis van verbinding en gerichtheid op elkaar. Daardoor wordt je ongeduldig en ga je elkaar steeds minder goed verstaan. Daarom komen veel stellen bij relatietherapie met de vraag " We begrijpen elkaar niet. Kun je ons helpen onze communicatie te verbeteren".Eenvoudig weg omdat je de relatie onvoldoende onderhoudt. Zo krijg je ongemerkt achterstallig onderhoud in je relatie.

Sluimerende relatie- én gezondheidsproblemen

Ik ontmoet nogal wat jonge stellen tussen de 25 en 35 jaar voor relatietherapie. De relatieproblemen gaan dan vaak over stress, chronische vermoeidheid, burn-out klachten en storingen in de communicatie.

Wat zijn de specifieke risicofactoren bij jonge stellen?

De aanleiding tot de relatiehulp is veelzijdig en heeft alles te maken met de levensfase waarin de relatie zich begeeft.

  • onvrede over ongelijkwaardige samenwerking en initiatief
  • teveel werk (chronisch overwerk) en onvrede over de carrière keuzen van je partner
  • werk in het buitenland en spanning over emigratiewensen
  • verschillen in de kinderwens
  • eerste kind
  • de seksuele relatie kabbelt na de geboorte van het eerste kind
  • een affaire in de vriendenkring, met een collega of op de sportclub van de kinderen
  • verschillen in wensen over het aantal kinderen
  • onvrede over de taakverdeling
  • meningsverschillen over opvoeden
  • teveel stress en te weinig Quality time samen
  • stellen wisselen elkaar af met nieuwe banen en burn-out klachten

Afscheid nemen van die mooie en "onbekommerde" relatiefasen

Tussen je 20e en 35e jaar doorloop je razendsnel verschillende levensfasen. De vrijgezellentijd, de verkeringsfase, samen zorgeloos genieten van reizen en stappen, samenwonen, je eerste huis kopen, samen een kind! Iedere partner doorloopt tijdens deze relatiefasen een eigen tempo van psychologische rijping. Het tempo kan te verschillend zijn en tot onvrede en conflicten leiden. " Je bent heel snel gaan samenwonen, terwijl je relatiegroei nog niet zo ver was. Jij wil al een kind terwijl je partner twijfelt."

Man / vrouw verhouding nog steeds actueel

Zo krijg ik stellen waarvan de vrouw klaagt “ Met hem heb ik er een kind bij”. Als we dan de socialisatie vanuit ieders gezinsachtergrond uitwerken, dan had deze jongeman bijvoorbeeld een zorgzame moeder en kon hij altijd naar de voetbal, zich tot laat in de nacht  bezuipen bij vrienden en thuis gekomen weer zorgeloos uit de ruif eten en drinken. De vrouw komt uit een zorgzaam en warm gezin en neemt de zorg over. En zij neemt de Rol van haar schoonmoeder over en gaat alles in de gaten houden en zorgt dat zaken geregeld worden. Zij wordt de “huismanager” en hij vindt dit wel best. Totdat zij de gele kaart trekt en hij toch eigenwijs blijft. Dit is het moment waarop vrouwen een relatietherapeut zoeken. Maar toenemend ook mannen die aan de bel trekken. Dit is een nieuwe en positieve ontwikkeling waarin mannen toenemend verantwoording nemen over het welzijn van de partner en een voor beiden bevredigende relatie.

Wanneer hulp van een relatietherapeut?

Als praten niet meer lukt en je blijft fundamentele meningsverschillen houden, dan is het zinvol om een relatietherapeut te consulteren.

Hoe kan relatietherapie helpen?

Een relatietherapeut helpt de belangrijke issues op tafel te leggen en alsnog de noodzakelijke communicatie open te breken. Ieders wensen en behoeften tot gemeenschappelijk belang te maken. Vaak blijkt er dan nog veel mogelijk om de relatie ten goede te keren. Er ontstaat ruimte om ieders behoeften een plaats te gunnen en beter samen te werken. Met ruimte voor persoonlijke groei én opbloei van de relatie.

Wil je eens overleg?

Ik denk graag met je mee en geef je direct concrete suggesties.

Ja ik wil graag overleg
relatietherapie voor jonge stellen met kinderen