Persoonlijkheidsstoornis

Persoonlijkheidsstoornis

Relatie & persoonlijkheidsstoornissen

Geeft de persoonlijkheidsstoornis van jou of je partner problemen in je relatie en/of in de omgang met je kinderen? Overweeg dan hulp in te schakelen, alleen of samen. Jij / jullie leren dan hoe hier het beste mee om te gaan.

De resultaten

  • De resultaten van hulp bij persoonlijkheidsproblemen zijn de afgelopen decennia aanzienlijk verbeterd. En er zijn inmiddels behandelmogelijkheden die goed werken. De hulp is deels individueel maar vooral ook met de partner erbij, omdat dit in combinatie de beste resultaten geeft.
  • De kans van slagen neemt namelijk aanzienlijk toe als jullie beiden bereid zijn om de problemen onder ogen te zien en je eigen aandeel te aanvaarden en te werken met nieuw gedrag. Zo doorbreek je samen oude patronen en vinden we nieuwe oplossingen.
  • Zo nu en dan even een terugval in jullie oude bekende patroon hoort onvermijdelijk bij de behandeling, maar je zult merken dat je in korte tijd echt samen tot verbeteringen komt... dus de aanhouder wint!

 

Wat is een persoonlijkheidsstoornis?

Er is een star en voorspelbaar patroon in hoe iemand met zichzelf en anderen omgaat. Dit leidt vaak tot heftige emoties en veel spanningen in de relatie, de opvoeding en omgang met familie en vrienden en op het werk.

 

Mijn persoonlijke visie

  • Ik hou er niet van om in stigmatiserende en medische termen te spreken. Immers jij bent meer dan je klachten alleen.Daarom spreek ik liever niet van een stoornis. En je bent niet gek! Maar je gedraagt je soms niet handig, wat tot (heftige) innerlijke conflicten en/of conflicten met je omgeving kan leiden. En je zult ook levensgebieden hebben waarin je juist wel goed functioneert en zelfs uitmunt en gewaardeerd wordt. Dit is belangrijke informatie over hoe je deze kwaliteiten beter kunt inzetten om je zwakkere plekken te verbeteren, of te zoeken naar manieren waarop jij en anderen er minder last van hebben. Dus ook praktische tips voor jou én je partner.
  • ik vraag je ook op jezelf te reflecteren en je aandeel te erkennen in bijvoorbeeld je neiging om star en stellig te denken in jouw gelijk  en hoe de wereld er volgens jou uitziet. 
  • en ik help je om negatieve en onrealistische gedachten eens te onderzoeken op waarheid en de gevolgen ervan als je zo denkt. En hoe je beter het contact met jezelf en met anderen kunt onderhouden. 
  • en in je relatie geef ik veel steun aan jullie beiden om je beter en vooral stabieler te verbinden met elkaar.
  • zo werken jullie aan meer wederzijds begrip en aan respect voor ieders grenzen!

 

1. Borderline

2. Dwang

3. Narcisme

4. Antisociale persoonlijkheid

5. Behandelmethodieken (en lees over Systeemtherapie, Solutionfocussed Therapy,  EFT, DGT en Narratieve therapie)

 


Wil je eens overleggen over jezelf of over problemen in je partnerrelatie?

Neem dan gerust vrijblijvend contact op. Dan krijg je direct advies over wat ik voor jou / jullie kan doen.

Behandeling van een Persoonlijkheidststoornis in je relatie geeft goede kansen op verbetering.