Narcisme

Narcisme

Wat is Narcisme? 

Mensen zien een narcist als iemand die vooral zijn/haar eigen belangen ziet en zich niet voldoende kan invoelen/verplaatsen in de gevoelens en de behoeften van de ander. En die de ander ziet en gebruikt als verlengstuk van het eigen ego en behoeften, ten koste van de ander. Overheersend aanwezig is, zichzelf geweldig vindt en opschept over eigen successen.

Primair Narcisme

Dit is dat iemand zich ook werkelijk geweldig vindt en opschept en zich dominant presenteert en weinig invoelend vermogen heeft. Egoistisch is terwijl hij/zij weet dat dit ten koste van anderen gaat, maar hier geen moeite mee heeft. Als ik me maar goed voel, dan maakt het niet uit hoe de andere zich voelt. Als behoeften maar bevredigd worden. Het doel heiligt de middelen. Er is geen enkele lijdensdruk, zolang behoeften bevredigd worden. Dit kan grenzen aan antisociale persoonlijkheid, zoals bij wittenboordencriminelen die hun sociaal wenselijk gedrag goed te baat weten te maken, ten koste van het vertrouwen van de ander.

Secundair Narcisme

Iemand met Secundair Narcisme is Narcistisch vanuit een negatief zelfbeeld. Vaak ontstaan door een verwaarloosd verleden, vol kleinering, emotionele verwaarlozing en misbruik. Zo kan iemand zijn/haar minderwaardigheidsgevoelens en gevoel van incompetentie "omkeren in het tegendeel". om deze negatieve gevoelens en onzekerheden te overcompenseren. Er is in deze gevallen vaak sprake van een hoge prestatiedruk en innerlijke strijd tegen massale schaamte over het zelf.

film: Gaat over partners en kinderen die beschadigd zijn door narcisme

Bekijk deze film over Narcisme. Hoor de verhalen van verschillende partners, vrouwen maar ook een man van narcistische partners. En de ervaringen als kind van narcistische ouders. De moeite om er even goed voor te gaan zitten en te horen wat je herkent in deze indrukwekkende verhalen. Met dank aan de redacteur en filmmaker Aletta Meijer die mij toestemming geeft om haar treffende film over de traumatische ervaringen van partners van iemand met een narcistische persoonlijkheid te mogen plaatsen op mijn site.

Dank je wel Aletta! En ik hoop dat veel mensen die onder grote druk staan hierdoor ook hulp zoeken. Zodat zij deze knellende relatie kunnen veranderen of kunnen beëindigen.

Hoe ziet de behandeling eruit?

  • als het lukt starten we direct met relatietherapie, want systeemtherapie werkt het best
  • we bespreken waar het knelt en hoe jullie daar beter mee om kunnen gaan
  • eventueel komen opvoed-kwesties aan de orde en bespreken we de beste bejegening van de kinderen 
  • met een familietekening onderzoeken we ieders rol en word je geholpen met en duidelijke afspraken en taakverdeling 
  • ik geef jullie duidelijke regie en dit maakt vaak groot verschil en waarom de gesprekken nu wél lukken


Kan ik als partner ook eerst alleen komen?

Ja zeker. Want vaak ziet de partner de problemen die jij en je kinderen ervaren zelf niet en ziet ook geen reden om te  veranderen, laat staan om naar een relatietherapeut te gaan. En je wordt al snel afgewimpeld. En sterker nog, hij /zij vindt dat jij het probleem bent en dat jij moet veranderen! En voor je het weet ga je nog aan jezelf twijfelen ook.  Als dit klopt lees dan zeker verder over hoe Individuele relatietherapie in zijn werk gaat. en Ik maak je een stuk wijzer over je eigen positie en hoe je kunt reageren. En wie weet dat het dan toch nog lukt je partner te betrekken. Of maak jij je eigen keuze!


Praktijk Perspectief-Zoetermeer bied psychologische hulp, systeemtherapie, relatietherapie en gezinstherapie in wijk Rokkeveen te Zoetermeer. Lansingerland, Waddinxveen, Nootdorp

Voel jij je je klem zitten in je relatie met een Narcistische partner?

Overwin De drempel en overleg vrijblijvend. Ik geef je graag de eerste praktische tips!

Ja ik wil graag overleg!
Narcisme / Narcistische persoonlijkheid /Narcistische persoonlijkheidsstoornis in relatie en gezin