Hoe combineer je ondernemerschap en partnerschap? | Relatietherapeut Leen Bokhorst vertelt uit eigen werk.

Hoe combineer je ondernemerschap en partnerschap? | Relatietherapeut Leen Bokhorst vertelt uit eigen werk.

Hoe combineer je ondernemerschap en partnerschap?

Een onmogelijke vraag? Veel ondernemers doen het..... Want het kan!

De ondernemer

Succesvolle ondernemers zijn harde werkers die zich vaak met passie en met tomeloze energie op hun bedrijf storten en één en al oor zijn voor hun klanten.  En doelgericht en slagvaardig hun bedrijf runnen. Maar thuis nogal eens de grote (mentale) afwezige zijn! Ondernemerschap is nu eenmaal geen baantje van 9 tot 5 en als je vrij bent dan ben je nog in je hoofd bezig met hoe je bepaalde problemen wil oplossen.

Het thuisfront

Alles is thuis keurig geregeld... door je partner. Maar die baalt en zit voor de zoveelste keer te wachten omdat jij weer eens te laat bent. "Nog even een klant bezocht en wat werk afgerond". Het is allemaal begrijpelijk en misschien heb jij geluk met een geduldige partner. S'avonds duik je nog even achter je lap-top. "Schat nog een uurtje maar!" Tot de koek ineens op is!

Het resultaat

Het sluipt er ongetwijfeld per ongeluk in, maar het is toch ook wel makkelijk om zo grenzeloos je gang te kunnen blijven gaan. Maar gezond is anders! Tot je partner de noodklok luidt. ( Nadat hij / zij al zo vaak zonder succes de alarmbellen heeft laten rinkelen) Je luistert vast met aandacht naar je klanten, maar naar je eigen man / vrouw!  Nee het is nog niet te laat maar er moet wel over gesproken worden. Want ongewild geef je elkaar de laatste tijd (... al jaren) niet meer die aandacht en waardering die je beiden verdient. Zo voedt je elkaar niet meer in de liefde en voor je het weet groei je uit elkaar. Je krijgt steeds vaker aanvaringen die je maar niet oplost, omdat je het niet echt hebt over waar het om moet gaan. Jullie relatie! Wat is er over van de dromen die jullie destijds hadden? Tijd voor elkaar en de rust om eens echt bij te praten. Lukt het niet om met elkaar tot oplossingen te komen dan kan de hulp van een onpartijdige relatietherapeut uitkomst bieden.

De type ondernemers-stellen

De achtergrond en de omstandigheden van de ondernemersstellen die ik ontmoet zijn zeer divers. 

  • de ZZP en beginnend ondernemer. Zowel mannelijke als vrouwelijke ondernemers zijn zeker in de beginjaren met de start up veel achter de laptop te vinden. En als het goed is buiten de deur. Nadat de partner heeft gekookt en de kinderen op bed heeft legt is er nog maar weinig tijd over om te praten, laat staan om te vrijen! 
  • de stellen die samen in de onderneming werken. Ik ken ondernemersstellen die het echt super goed doen, zowel relationeel als zakelijk. "The Lucky few" zou ik bijna willen zeggen. Want ik tref ook stellen die toch teveel op elkaars lip zitten, teveel meningsverschillen hebben en te weinig overleggen of meningsverschillen hebben hoe met de medewerkers om te gaan en nog veel meer. Of zij gaan de meningsverschillen niet meer aan en op het moment dat zij bij mij komen hebben ze elkaar niet zo veel meer te vertellen. Dan help ik om weer eens grondig bij te praten en alsnog meningsverschillen op te lossen en ruimte te maken voor de liefde. Meestal lukt dat wel!
  • het ondernemersstel dat ieder een eigen bedrijf heeft of aan een eigen Carrière werkt. Zij gunnen elkaar alle vrijheid, maar daardoor is er te weinig connectie en onderhouden zij de relatie niet. Het zijn "parallelstellen". Ze wisselen elkaar af voor de kinderen of kunnen naar opa en oma, de huishoudster is geregeld, vrienden daar is te weinig tijd voor en zij onderhouden vooral 1 op 1 contacten buiten de deur. We werken dan aan de oorspronkelijke droom over warme connectie, passie, succes, maar ook het ideale gezin. Met de juiste acties om deze behoeften en verlangens weer nieuw leven in te blazen.


Maar schat alles gaat toch goed!

Als je partner jou aanspreekt op het gemis in de relatie kun je natuurlijk alles bagatelliseren en je hebt vast prima redenen om uit te leggen waarom dit zo is. Zo hoor ik ondernemers vaak plechtig beloven dat het straks minder druk wordt, maar dan blijkt dat zij al weer met een volgend bedrijf bezig zijn. "Nog één erbij en dan zijn we over een paar jaar financieel boven Jan en kunnen we overal naar toe, waar je maar wil. Echt alles komt goed! " Ze beloven gouden bergen, maar een rechtgeaarde ondernemer weet dat goed ondernemerschap nu eenmaal geen kantoorbaan is en altijd weer focus en betrokkenheid vergt.  

Toch maar goed om het probleem aan te kaarten

Want het kan wel eens zo zijn dat jij je partner straks achteraf dankbaar bent dat je zij jou even op de rem heeft gezet, omdat (eerlijk is eerlijk... ze heeft wel gelijk... toch!). Ze kan je ook beschermen omdat er mogelijk al langer signalen zijn die je maar liever negeert. Een gevoel van chronische vermoeidheid en een gebrek aan inspiratie en plezier, of zelfs slapeloze nachten en meer signalen van overspannenheid. ( maar ja.. een echte ondernemer valt natuurlijk niet om!) Telkens dat stemmetje om gewoon lekker door te jakkeren. Op een gegeven moment weet je niet beter meer en ben je toch een Workaholic.... en als je niet uitkijkt een gescheiden man met een hoge alimentatie.

Geven en nemen

In relatiegesprekken is het soms bikkelen om duidelijk te maken dat dit zo niet langer door kan gaan. Maar als er teveel valt te verliezen en de relatie op het spel staat, pas dan komt de weg weer vrij om te werken aan tijd en aandacht voor elkaar. Het grote voordeel van ondernemers is dat als zij ergens "Ja" tegen zeggen, dan gaan zij er ook voor! Dus als je ze eenmaal " binnen hebt" dan lukt het meestal snel om weer tot een warme en liefdevolle connectie met hernieuwde aandacht en waardering voor elkaar. Want als het beter gaat in je relatie dan kun je ook met meer plezier en energie aan je bedrijf werken. Het belang van steun en positieve support van de partner wordt nog al eens onderschat door ondernemers! Soms moet ik ze echt leren om eens een compliment te geven en waardering uit te spreken naar de partner die zoveel opvangt. Zo ontstaan nieuwe inzichten over de waarde van de relatie en lukt het in het vervolg om dit te blijven doen. Simpel omdat het werkt voor beiden.  Een diepte-investering die zichzelf dubbel en dwars terug verdient!

Het risico op vreemd gaan

Ik sprak een ondernemersvrouw waarvan haar man met een goede klant een affaire kreeg. Zij had spijt dat zij hem niet meer bij de les had gehouden, maar zij wilde hem niet beperken in zijn behoefte aan vrijheid en zijn expansiedrift. “ Ik ben geen bezitterig type en heb me altijd voorgenomen hem alle ruimte te geven, maar nu ben ik daar zelf de dupe van geworden”. De relatie was niet meer te redden!

Verhoogd risico op verslaving

Ondernemerschap kost veel energie en focus. Scherp zijn om kansen te grijpen. Deze mentale inspanning in combinatie met te weinig tijd voor de eigen ontspanning en sporten en hobby's. Zo maak ik het mee dat een ondernemer tot laat in de nacht aan het Gamen is om maar Geestelijk ontspannen te kunnen zijn, door niet aan andere dingen te kunnen denken. Weer hyperfocus, maar niet bevordelijk voor de nachtrust. Of ondernemers die juist spanning opzoeken, naar een windtunnel gaan, pittig rijden (opgefokte wegpiraten), of Cocaïne en Pep-middelen gebruiken. En de gokkers die schulden maken maar dit verborgen houden voor hun partner. Levensgevaarlijk voor het voortbestaan van je bedrijf... en van je relatie.  In de ondernemers coaching probeer ik dit beschadigende gedrag om te buigen naar gezondere ontspanningsmogelijkheden en uitlaatkleppen. 

Beter communiceren

De ondernemer betrekt de partner soms ook niet voldoende bij belangrijke zakelijke beslissingen, maar neemt wel “ als vanzelfsprekend” aan dat deze alles in het gezin en privéleven opvangt en regelt. En als zij door hun partner aangesproken worden komen ze met de smoes dat zij toch thuis alles kan beslissen. Waar zeurt ze over! En het probleem wordt gebagatelliseerd en van tafel afgeserveerd. Het doet dan ook geen recht aan de partner en deze haakt mentaal af. Door dit gebrek aan communicatie kan maken dat je ieder op je eigen eiland komt te zitten en raak je de verbinding met elkaar kwijt.

Beter onderhandelen

Het is juist gezond om elkaar tegengas te geven en wensen duidelijk uit te spreken. Verras de ander weer eens met een spontane actie of doe een constructief voorstel om samen te doen, pak de agenda erbij en plan het in. Dit doet al wonderen. Dan zit je er aan vast en is dit ook goed voor jouw ontspanning én investeer je in de relatie.  Voor de partners van...Je mag best commitment van je partner vragen voor de relatie en voor het gezin. Zo niet dan wordt het misschien tijd om in plaats van een relatietherapeut een scheidings-mediator in de hand te nemen.

Waarom relatietherapie?

Voor de meeste stellen is het even een stap om naar een relatietherapeut te gaan. Immers je bent ondernemer, dan dop je je eigen boontjes. "Wat kan die vent mij nou wijzer maken"! Maar realiseer je dan dat je wellicht al de moeilijkste stap hebt genomen, omdat je het probleem al bespreekbaar hebt gemaakt. We gaan er geen ingewikkeld drama van maken maar komen meestal al snel tot de gewenste doelen en buigen deze om naar een praktisch haalbare vorm waarin ieder aan zijn trekken komt, maar er ook voldoende samenwerking en connectie in de relatie en voldoende betrokkenheid op het gezin.  Door mijn praktische en No nonsens aanpak heb ik dan ook veel gelukkige ondernemersstellen die met een stevige relatie- revisie weer een eind samen verder kunnen.

Mijn werkstijl

Ik bied een veilig gestructureerde gespreksstijl waarop alles gezegd kan worden wat je dwars zit. En ik zorg er voor dat er goed naar elkaar geluisterd wordt. Dit maakt mogelijk al een groot verschil met de gesprekken die je thuis geprobeerd hebt. En door direct de belangrijkste issues op tafel te brengen en op een respectvolle wijze te onderhandelen over ieders wensen en behoeften, boeken we snel bevredigende resultaten. Een win-win waar beiden gelukkiger van worden en geeft soms een verfrissende boost aan de relatie. Zo help ik ieder zijn/ haar punt te zetten en begeleid ik jullie in constructieve onderhandeling met concrete afspraken. Want zit ieder er aan vast. Dus ik wil wel committent van jullie beiden. En dan kunnen er nog heel mooie dingen gebeuren en kan je relatie zelfs een gezonde nieuwe boost geven.

Waarom ik graag met ondernemers werk

Omdat ik geen kleurrijker en gepassioneerd gezelschap ken dan de ondernemers-stellen die ik dagelijks mag ontmoeten. “Never a dull moment”. Het vuur spat er soms vanaf en daar hou ik van. Dan gebeurd er tenminste wat in de relatie-gesprekken. En met een beetje goede wil bereiken we al in enkele gesprekken verbeteringen in jullie onderling bergrip en betere afstemming tussen bedrijf en ... het bedrijf thuis!


Nieuwsgierig naar mijn aanpak?

Welkom!

Leen Bokhorst

systeemtherapeut / bedrijfscoach

Wil jij eens overleggen over je partnersituatie?

Ik denk graag vrijblijvend met je mee.

Relatietherapie voor ondernemers stellen
Hoe combineer je ondernemerschap en partnerschap? Relatietherapeut leen Bokhorst Perspectief Zoetermeer