Coaching voor ondernemers: Het geheim van "veilig leiderschap" en een optimale balans tussen veiligheid en uitdaging

Coaching voor ondernemers: Het geheim van "veilig leiderschap" en een optimale balans tussen veiligheid en uitdaging

Een veilig gehecht team is de lijm voor gezonde functionele verhoudingen en dé brandstof voor de beste prestaties.

Het belang van een veilige bedrijfscultuur

Veilig gehechte medewerkers voelen zich gewaardeerd, en verbonden met collega’s, hebben vertrouwen in managers en geloven in de zin van de bedrijfsactiviteiten. Zij voelen zich competent en blijven leren. Zij hebben plezier in het werk en denken proactief mee in constructieve samenwerking naar het beste bedrijfsresultaat.

Wat is veilige hechting?

Al vanaf de geboorte leert ieder mens gedrag aan om je verzorgers de prikkelen aan jouw behoeften te voldoen. Afhankelijk van een succesvolle behoeftenbevrediging ontwikkel je een positieve verwachting van anderen, van jezelf en van je toekomstmogelijkheden. En voel je je verbonden met anderen. En met een gezonde dosis zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen bouw je meer successen en verbeter je verder je zelfvertrouwen in eigen inzichten en competenties. Je leert hoe je vriendschappen en werkrelaties moet onderhouden, ook als het eens moeilijk is.

Hoe maak je een veilige bedrijfscultuur?

Bedrijven die het voor elkaar hebben zijn transparant georganiseerd, mensgericht, en er is een cultuur van collectief gedragen klantgerichtheid. Dit krijgen zij voor elkaar door een voorspelbare en stabiele en positief faciliterende organisatie te ontwikkelen, waarin mensen elkaar aanmoedigen en steunen, waar opbouwende kritiek gegeven kan worden, omdat de eigen bijdrage informeel begrepen wordt als waardevol. waarin je fouten mag maken mits je bereid bent jezelf te verbeteren. Waar mensen gedreven worden door intrinsieke motieven. En niet door extrinsieke druk door een overmaat aan controlemaatregelen, maar eerder door de onderlinge sociale feedback. Het uitdragen van visie en rolmodel zijn voor je medewerkers is als ondernemer / manager dan ook van groot belang.

"Veiligheid" managen begint bij zelfkennis

Begin eens stil te staan bij je eigen hechting-geschiedenis. Uit wat voor gezin kom jij en wat heb jij geleerd van waarden, sociale vaardigheden en het omgaan met tegenslagen, met emoties en meningsverschillen? Hoe werd je daar in gesteund? Wie ben je geworden. Ben je introvert of extravert van karakter en wat zijn jouw sociale vaardigheden en waar heb je werk te doen? 

Verbeter de samenwerking, begin bij jezelf

Hoe zit jij als ondernemer / manager momenteel zelf in je vel en hoe is het met jouw gezonde leefstijl en mentale staat? Wat denk je dat jouw medewerkers over je denken? Vraag het ze dan eens. En hoe zit jij zelf in je overtuiging en commitment aan jouw bedrijf? Kun je de boodschap nu met overtuiging overbrengen?

Stap 1: Ochtendgymnastiek begint bij je zintuigen openen en een heldere geest.

Observeer open minded, zonder oordeel en zonder dat je er direct wat mee hoeft. 

Willekeurige vragen: In welke sfeer zie jij medewerkers op maandagochtend binnen komen en hoe stappen zij de deur weer uit? Met wie en hoe maken zij met elkaar contact? Zijn zij individualisten? Of is er voldoende onderlinge verbondenheid? Trekken zij zich direct terug achter hun computer /werkzaamheden of gaan zij eerst naar het koffie-apparaat voor de gezelligheid. Blijft men dan te lang plakken of is er een mix met informeel werkoverleg (functioneel overleg) en gaat men dan met plezier aan de slag?  Is er focus op het werk? Wordt er voldoende gepauzeerd en geluncht met elkaar? Hoe gezond denk jij jouw mensen leven?

Signaleer tijdig gezondheidsproblemen en samenwerkingsknelpunten en overleg in je team van managers een strategie hoe zaken bespreekbaar te maken en hoe oplossingen de faciliteren. 

Stap 2: Analyseer

Analyseer de sfeer van de afdeling waar jij leiding aan geeft? Hoe sluit de huidige cultuur aan bij de waarden en doelstellingen van jouw bedrijf? Neem als uitgangspunt de bedrijfsvisie of ontwikkel deze eerst. En betrek de medewerkers hierbij.Vraag wat zij belangrijk vinden, maar stuur ook gerust aan op overtuigingen die jij hoog in het vaandel wil hebben binnen je bedrijf. En bepaal dan met elkaar de "gedragen" bedrijfsdoelstellingen. Maak er een gemeenschappelijk project van.

Stap 3: Beleid ontwikkelen is engageren, draagvlak creëren en doen!

Tot slot....Beleid je geloof dagelijks bewust en met overtuiging op een positief waarderende en dienstbare wijze.... Want je krijgt de medewerkers die je verdient!