Geschreven door Leen Bokhorst, Psychologische diensten voor particulieren en bedrijven : behandelaar coach, relatietherapeut, familiebemiddelaar, mediator

Spanningen in de relatie

Veel stellen ervaren spanningen in hun relatie. Soms lopen de emoties zelfs zo hoog op, dat partners spullen elkaar slaan of spullen naar elkaar gooien. De relatie is dan onveilig geworden. Nog vervelender wordt het als kinderen ongewild geconfronteerd worden met deze vaak onvoorspelbare en grillige spanningen. Met doelgerichte relatietherapie kan er nog veel ten goede keren. 


Hoe worden jullie geholpen?

Ik heb in de jaren veel stellen geholpen en ook veel van hun spontane oplossingen geleerd. De sessies zijn vaak intensief en emotioneel. De meeste stellen zijn al in enkele sessies goed in staat om, met de praktische begeleiding, de relatie weer veilig te maken. 


Fasen van de behandeling


1. De de-escalatiefase (herstel van het gevoel van veiligheid)

  • Aan de hand van jullie communicatiestijl en concrete voorbeelden brengen we jullie gedrag in kaart en komen al in het intakegesprek tot de eerste concrete instructies waarmee jullie direct aan de slag kunnen. In de intake krijgen jullie een de-escalatieprogramma opgestuurd met veel uitleg en praktische tips, die jullie samen bespreken. In de vervolgsessie hebben we dan  al veel helder en kunnen we op jullie eerste successen gaan bouwen.
  • Er is ook de mogelijkheid dat de kinderen hun verhaal doen en geholpen worden hoe zij met de situatie om kunnen gaan. Dit kan in een open gezinsgesprek of ook eens apart  zonder ouders. Uiteraard doen we dit altijd in goed overleg.


2. Herstelfase (de schade samen herstellen en de kinderen geruststellen)

  • Als je je onveilig in je relatie voelt, dan is het van groot belang dat er weer rust komt, om de oude wonden samen te herstellen.
  • We kijken naar waar jullie als stel altijd goed in zijn geweest en onderzoeken hoe jullie liefde en plezier weer in jullie relatie kunnen beleven.
  • Heel belangrijk is dat er weer rust komt.
  • Jullie worden ook geholpen in hoe jullie elkaar in het vervolg beter kunnen begrijpen. En elkaar weer positief kunnen waarderen.
  • De kinderen zijn vaak de spiegel van hoe het met jullie gaat, dus zij kunnen dan soms ook een stuk rustiger en vrolijker worden. Dit is een belangrijk signaal.


3. Terugvalpreventie (goede afspraken met backup indien nodig)

Veel stellen hebben al in enkele sessies weer hoop en vertrouwen dat het goed kan komen en vinden spontaan de liefde weer terug. Geniet vooral van de snelle verbeteringen, maar realiseer je dat de stress in het dagelijks leven je ook snel weer terug kan brengen in de oude bekende patronen. En wat doen jullie dan? Hier maken jullie samen afspraken over en er is altijd een kort lijntje met mij om bij terugval direct een boostersessie te halen. Meestal is dat dan al weer genoeg. 

 

>> Ik nodig jullie van harte uit voor een gesprek in mijn praktijk in Zoetermeer. Bel 06-20 144 184 of stuur een mail.

 

Ga naar home

Ga naar de algemene pagina over relatietherapie