Geschreven door Leen Bokhorst, Psychologische diensten voor particulieren en bedrijven : behandelaar coach, relatietherapeut, familiebemiddelaar, mediator

Relatie & persoonlijkheidsstoornissen

Geeft de persoonlijkheidsstoornis van jou of je partner problemen in je relatie en/of in de omgang met je kinderen? Overweeg dan hulp in te schakelen, alleen of samen. Jij / jullie leren dan hoe hier het beste mee om te gaan.

De resultaten

  • De resultaten van hulp bij persoonlijkheidsproblemen zijn de afgelopen decennia aanzienlijk verbeterd. En er zijn inmiddels behandelmogelijkheden die goed werken. De hulp is deels individueel maar vooral ook met de partner erbij, omdat dit in combinatie de beste resultaten geeft.
  • De kans van slagen neemt namelijk aanzienlijk toe als jullie beiden bereid zijn om de problemen onder ogen te zien en je eigen aandeel te aanvaarden en te werken met nieuw gedrag. Zo doorbreek je samen oude patronen en vinden we nieuwe oplossingen.
  • Zo nu en dan even een terugval in jullie oude bekende patroon hoort onvermijdelijk bij de behandeling, maar je zult merken dat je in korte tijd echt samen tot verbeteringen komt... dus de aanhouder wint!

 

Wat is een persoonlijkheidsstoornis?

Er is een star en voorspelbaar patroon in hoe iemand met zichzelf en anderen omgaat. Dit leidt vaak tot heftige emoties en veel spanningen in de relatie, de opvoeding en omgang met familie en vrienden en op het werk.

 

Mijn persoonlijke visie

  • Ik hou er niet van om in deze stigmatiserende en medische term te spreken. Immers je bent meer dan je klachten alleen. En je bent niet gek! Maar je gedraagt je soms niet handig, wat tot (heftige) innerlijke conflicten en/of conflicten met je omgeving kan leiden. En je zult ook levensgebieden hebben waarin je wel goed functioneert en jij je prima voelt. Juist dat is belangrijke informatie om te gaan ontdekken. Daarom spreek ik liever niet van een stoornis.
  • Je kijkt op een starre manier naar jezelf, anderen en de wereld en je interpreteert gebeurtenissen vaak negatief en achterdochtig. Je raakt het contact met jezelf en met anderen kwijt (door onbegrip, boosheid, vervreemding en onthechting in relaties). Ik help jullie weer met elkaar te verbinden op gezondere en meer bevredigende manieren.
  • We werken aan meer wederzijds begrip, maar tegelijk aan respect voor ieders grenzen!

 

1. Borderline

2. Dwang

3. Narcisme

4. Antisociale persoonlijkheid

5. Behandelmethodieken (Systeemtherapie, Schematherapie, EFT, DGT)

 

>> Ik nodig je van harte uit voor een gesprek in mijn praktijk in Zoetermeer. Bel 06-20 144 184 of stuur een mail

 

Ga naar home

Ga naar de algemene pagina over relatietherapie