Geschreven door Leen Bokhorst, Psychologische diensten voor particulieren en bedrijven : behandelaar coach, relatietherapeut, familiebemiddelaar, mediator

Relatie & autisme, Asperger, PDD-NOS

Mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) hebben een sterke behoefte om alleen te zijn. Ze hebben vaak moeite met sociale contacten. ASS is aangeboren en wordt op jonge leeftijd al zichtbaar. Toch wordt deze handicap in de praktijk vaak niet zo snel onderkend. Zo tref ik ouders met een hele lijdensweg voordat er aan een autismespectrumstoornis wordt gedacht.

En ieder jaar kom ik een paar keer een stel tegen voor relatietherapie waarvan de man sociaal-emotionele beperkingen blijkt te hebben. Het komt vaker in de mannenlijn voor en zo gebeurt het dat ouders zich voor onderzoek van een kind aanmelden, maar gaandeweg komen er vragen of de vader ook ASS kan hebben. Ik verwijs dan voor diagnostiek door naar twee samenwerkende psychiaters voor volwassenen en voor jeugd.

Autisme heb je in lichte vorm tot aan een volledig autisme. Juist de onopvallender vorm Asperger (vaak met hoge intelligentie en verbaal sterk, digitaal en star denkend, waardoor zij de plank mis slaan of onverschillig over komen). Ook lichte vormen, vaak aangeduid als PDD-NOS (dit kan overigens ook een ernstige handicap zijn),  worden niet goed onderkend en geven onvrede in een partnerrelatie (“hij begrijpt me niet en voelt me niet aan”) en geeft vaak ook spanningen in de opvoedrollen (een klacht die ik dan vaak hoor is: “Hij doet niets uit zichzelf met de kinderen en voelt hun behoeften niet aan”).

 

Autisme is aangeboren

Ze worden ook wel pervasieve ontwikkelingsstoornissen genoemd. Dat wil zeggen dat er sprake is van een aangeboren groeiachterstand, in dit geval op het emotionele en het sociale niveau. Maar het kan ook voorkomen met een taalachterstand en met allerlei intelligentieniveau’s (vaak laag of juist hoog). Autisten kunnen overschat worden omdat zij verbaal sterk lijken maar sociaal en emotioneel veel minder kunnen begrijpen en daardoor met spanning, soms agressie of juist passiviteit en teruggetrokkenheid gaan reageren. Ook komen bij intelligente jongeren en volwassenen depressieve perioden voor, omdat zij zich bewust worden van hun sociale handicap. ASS-gedrag is dus al op vroege leeftijd waarneembaar en dit is tegelijk een belangrijk criterium om een diagnose te stellen.

 

Hoe word je begeleid?

  • Ik tref ontevreden vrouwen met mannen die over het algemeen graag hun best doen voor hun vrouw en kinderen, maar duidelijke en vriendelijke boodschappen nodig hebben en net zoals iedere partner… ook eens een compliment willen krijgen om wat zij wél doen. Echter de partner voelt zich zo gefrustreerd dat er weer een nieuwe manier van kijken naar elkaar ontwikkeld dient te worden, zodat er opnieuw een positieve connectie kan ontstaan.

  • Het gaat dus om open en duidelijk bespreken van wederzijdse wensen en behoeften.
  • En het helder reguleren (doseren) van afstand en nabijheid en onderhandeling over ieders behoeften aan persoonlijke ruimte (letterlijk en figuurlijk).
  • Jullie worden geholpen om ook te kijken naar wat er wél mogelijk is en hoe je een bevredigende intimiteit kunt opbouwen.
  • We overleggen over een praktisch haalbare taakverdeling in de zorg en begeleiding van de kinderen.

 

>> Ik nodig jullie van harte uit voor een gesprek in mijn praktijk in Zoetermeer. Bel 06-20 144 184 of stuur een mail

 

Ga naar home

Ga naar de algemene pagina over relatietherapie