Geschreven door Leen Bokhorst, Psychologische diensten voor particulieren en bedrijven : behandelaar coach, relatietherapeut, familiebemiddelaar, mediator

Relatie & ADHD

Heb je een partner met  ADHD? Gefeliciteerd, want dan heb je een man/vrouw met veel leuke kanten.  'Never a dull moment' ...tenmiste als jullie er samen goed mee omgaan. Vind je het lastig om ermee om te gaan, dan kunnen jullie veel profijt hebben van een paar sessies voor je relatie. Noem het maar een ADHD-APK.

Het komt nog al eens voor dat de partner met ADHD er geen trek in heeft om te komen. Kom dan gewoon alleen. We bespreken hoe we je partner alsnog erbij kunnen betrekken. Of hoe jij er het beste mee om kunt gaan.

 

Wat kun je zoal aan problemen tegenkomen als je partner ADHD heeft?


Concentratieproblemen

Dit komt tot uitdrukking in chaotisch zijn en vaak dingen kwijt zijn. Afspraken worden zomaar vergeten (omdat gewoonten moeilijk geautomatiseerd worden). Bij meer prikkels in gezelschap vluchtig zijn en snel de dingen die besproken zijn weer vergeten zijn.


Motorische onrust

Bewegelijkheid en maar druk en snel bezig zijn en praten. Geen rustmoment kunnen vinden. Klussen gaan fout en dingen gaan onnodig stuk, met alle irritaties van dien voor ieder.


Impulsiviteit

Snel iets willen oplossen, maar zonder overleg, of tegen de afspraken in ineens belangrijke beslissingen uitvoeren. Geprikkeld tot agressief reageren; verbaal en/of fysiek. Alcohol en (soft)drugsgebruik als 'zelfmedicatie'. Dit kan nóg meer ontremming geven met name bij alcohol, maar ook een paradoxaal effect hebben met rust, met name bij cocaïne, XTC en pepmiddelen. Spanningzoekend / risicovol gedrag zoals agressief en uitdagend gedrag in het verkeer en openbare gelegenheden. Seksueel overschrijdend gedrag en vreemdgaan komen vaker voor.

 

Hulp bij jullie relatie


Ik help jullie om te zorgen dat ADHD niet de overhand krijgt in jullie relatie door voldoende rust, regelmaat en ontspanning in te bouwen in jullie dagelijks leven. Voor jullie samen en voor ieder apart.


Aandachtpunten bij de begeleiding zijn:

  • Leer duidelijk en concreet grenzen aan te geven.
  • Leer een goede gesprekscontext met de 'juiste timing' te vinden.
  • Ontwikkel rustmomenten met minder prikkels op zijn tijd.
  • We ontwikkelen zo nodig alternatieven voor middelengebruik.
  • Hou je partner bij de les, maar op vriendelijke toon.
  • We werken aan een duidelijke taakverdeling.
  • We vinden handige hulpmiddelen voor dagelijkse structuur en geheugensteuntjes.
  • Maak je seksleven voor beiden bevredigender.
  • Relativeer en behoud je mildheid, houd de humor erin en wees bemoedigend, spreek je waardering uit en geef eens een compliment... En blijf ook de leuke kanten van ADHD zien!

 

>> Ik nodig je van harte uit voor een gesprek in mijn praktijk in Zoetermeer. Bel 06-20 144 184 of stuur een mail

 

Ga naar home

Ga naar de algemene pagina over relatietherapie