Perspectief Zoetermeer

Praktijk voor individuele behandeling / coaching, relatietherapie en gezinstherapie

Neem contact op
Geschreven door Leen Bokhorst, Psychologische diensten voor particulieren en bedrijven : behandelaar coach, relatietherapeut, familiebemiddelaar, mediator

Individuele relatietherapie

Hoewel er ook steeds meer mannen om relatietherapie vragen, zijn het nog steeds hoofdzakelijk de vrouwen die het initiatief nemen. Zij vertellen mij soms hoe klem zij zitten.

“Mijn man is nogal dominant (en ik heb wat over narcisme gelezen) en verbaal sterker dan ik en dan klap ik dicht. Maar ik vind echt dat we samen een probleem hebben.”

“Hij wil niets met therapeuten te maken hebben en vindt dit maar geitenwollensokken-types."

“Ik krijg hier na jaren steeds meer last van, maar wil ook niet scheiden, want ik hou nog steeds van hem."

“We hebben al een slechte ervaring met een eerdere therapeut en nu wil hij niet meer."

“Daarom heb ik nu besloten zelf de eerste stap te zetten."

 

Verschil tussen man en vrouw

Mannen benaderen relatieproblemen nu eenmaal vaak anders dan vrouwen. Mannen willen wel hetzelfde, maar zij willen deze problemen gewoon anders oplossen. Zo willen vrouwen praten en zij stellen zich kwetsbaar op (…. en verwachten hetzelfde van hun man!). Terwijl mannen deze openingspoging ervaren als een persoonlijk tekort en falen waardoor zij boos en verongelijkt kunnen reageren. Zij vragen verontwaardigd wat zij moeten 'doen' of vluchten (soms letterlijk) weg van dit 'gevaar' en laten hun vrouw eenzaam achter als roepende in de woestijn. De vrouwen houden vol, tot hun gevoel van liefde langzaam slijt.

 

Hoe word je geholpen?

Alsnog samenkomen
Als het even kan, dan betrekken wij je partner alsnog bij de gesprekken. Maar soms is er even een aanloop nodig, om de juiste vorm te vinden.

 

Mannelijke therapeut
Als mannelijke therapeut lukt het me meestal wel om de match te vinden. En ben ik vaak de ervaren tolk die de twee talen vloeiend spreekt en achter de woorden de verborgen gevoelens, behoeften en bedoelingen vrij kan vertalen, waardoor weer ruimte ontstaat voor wederzijds begrip.

 

Dan maar alleen komen

Soms lukt het mij ook niet om je met adviezen te helpen je man alsnog te overtuigen. Dan is er nog geen man overboord en kom je gewoon alleen! En het kan ook zijn dat je toch al besloten had om juist eerst voor jezelf te komen.

 

Creatief zijn met oplossingen

Je moet ergens beginnen, dus het eerste motto is 'verbeter je relatie en begin bij jezelf'.

Ik start gewoon met jou samen een individuele relatietherapie en we doen wat nu werkt, om later te zien wat nog meer mogelijk is. Want vrouwen blijken zeer inventief om stilzwijgend en subtiel veranderingen teweeg te brengen die de relatie leuker (of beter leefbaar) maken.

De vrouwen die ik heb geholpen voelen zich alleen al door dit actieve proces zelfbewuster en sterker worden.  Vaak moet ik hen eerst wel overtuigen van een andere realiteit dan waar zij vaak van overtuigd zijn. Dit is dat hun man net zo afhankelijk van de vrouw is dan andersom. Want ook al lijkt dit in zijn (schijnbaar dominante) gedrag niet zo, op een dieper niveau is er weldegelijk sprake van 'wederzijdse afhankelijkheid'.

Door dit inzicht en kleine succesjes gaan vrouwen gedecideerd aan het werk en recht op hun doel af. Want juist door hun uitstraling van deze innerlijke overtuigingskracht merkt de man dit op en komt hij in beweging (omdat hij haar toch ook niet kwijt wil). Zo ontstaat weer een leuk (gelijkwaardiger) samenspel. zonder dat er één woord over gesproken is.  

 

Verrassende resultaten individuele relatietherapie

Verrassend is hoe kleine veranderingen bij de ene partner alsnog tot veranderingen bij de andere partner leiden. Na je eerste kleine overwinningen geeft dit je een boost en krijg je toenemend zelfvertrouwen en lef om rustig en met overtuiging recht op je doel af te gaan.

Deze individuele hulp kan dus al voldoende zijn. Of er ontstaat door onze samenwerking vanzelf een mooie opening om je partner alsnog erbij te betrekken. Meestal zijn we dan al snel klaar omdat jij met jouw stille acties al voldoende gezaaid hebt om hier samen de vruchten van te plukken.

Want:  “Als er één verandert, dan verandert de ander onvermijdelijk mee.”


>> Wil je eens overleggen over jouw persoonlijke omstandigheden? Bel 06-20 144 184 of stuur een mail

 

Ga naar home

Ga naar de algemene pagina over relatietherapie